30 jaar Sepia

Over sdv Sepia

SDV Sepia is de snorkel, duik en onderwaterhockey vereniging van Krimpen en omgeving. Officieel opgericht op 25 april 1984 en inmiddels uitgegroeid tot een zeer actieve en grote vereniging met ca  130 leden.

Door ons wordt al meer dan 30 jaar actief de onderwatersport bedreven, en zijn wij erkend als officiële vereniging door de Nederlandse Onderwater Bond (NOB). Alle opleidingen vinden iedere maandag avond plaats in zwembad de Lansingh in Krimpen a.d. IJssel door gebrevetteerde instructeurs en is het natuurlijk de gelegenheid om met ons kennis te maken.

Naast snorkelen en duiken heeft Sepia nog een derde tak van sport: OnderWaterHockey. Een razend snelle sport die een goede conditie vereist! Ook hier heeft Sepia zijn sporen verdiend en draaien we al jaren hoog in de eerste divisie mee.

Behalve de training in het zwembad water wordt er natuurlijk ook actief in clubverband gedoken. In de regel zal dit bij een van de vele mooie duikstekken in Zeeland plaatsvinden maar kijk even op de duikplanning voor de details.

Dus of je nu 7 of 77 bent, sdv Sepia is de vereniging voor jou!

 

De oprichting

Begin 1979 komt John Schox in aanraking met de onderwatersport en met een buurman die hoofd was van een groep brandweerduikers ging John, na een zeer korte theorieles en een tweetal oefeningen in het zwembad met volgelaatsmasker en perslucht flesje het water van de Grevelingen in.

Enthousiast zijn verhalen vertellend werd hij door vriend Jack van Oeveren overgehaald om lid te worden van een NOB Duikvereniging , Moby Dick te Sliedrecht. Tijdens de theorielessen, waarin werd gesproken over allerlei enge ziektes die je kon oplopen tijden het duiken, de wet van Boyle, Gay Lussac, de algemene gaswet zoals P X V = constant etc. etc. zonk hem de moed in de schoenen en heeft hij overwogen toch maar niet te gaan duiken. Maar de pracht van het onderwaterleven heeft hem doen doorzetten en behaalde hij zijn eerste duikbrevet. In 1981 is hij inmiddels 2-sters duiker

Als voorzitter van de ouderraad en de medezeggenschapsraad van de school waar zijn zoon Sander op zat, werd hem gevraagd om aan een groep van klas 6  te vertellen wat hij onderwater zo al beleefde en wat er allemaal aan onderwaterleven te zien was. Onderwaterdia’s werden vertoond en ook kregen de kinderen de mogelijkheid om met een automaat onderwater te ademen in een grote bak met water.

Het enthousiasme werkte aanstekelijk. Want toen kwam de vraag “Kunt u ons dat ook leren?”

Na wat geregel met de gemeente kreeg John de beschikking over een gedeelte van het zwembad om de kinderen snorkelles te kunnen geven. Zo’n snorkelcursus werd dan afgerond met een snorkeldiploma die dan uitgereikt werd door Lee Towers of een ander prominent figuur.

Ook de ouders van de jonge snorkelaars werden nieuwsgierig naar de onderwatersport en steeds vaker kwam de vraag of er niet zo iets dergelijks voor volwassenen kon worden opgestart.

Na enige tijd ( 1 ½ jaar ) heeft John  een aantal mensen bereid gevonden om zitting te nemen in het bestuur. Dit waren Ron Akkermans (diploma consul NOB) als voorzitter, Jos Kafoe als penningmeester, Rob Vrolijk als de materialenman, Ruud van Gent als algemeen bestuurslid en zelf aanvaarde hij de functie van secretaris.

Op 25 april 1984 was het dan zover, Ron Akkermans en John togen naar notaris Ewoldt te Ouderkerk aan den IJssel en S.D.V. Sepia was geboren! De ongekende inzet en het enorme enthousiasme van John heeft geresulteerd dat naast hem ook vele andere mensen binnen de vereniging zich hebben ingezet en nog steeds inzetten om dat enthousiasme voor de duiksport over te brengen. Zij hebben er toe bij gedragen dat sdv Sepia in 2014 het 30 jarig jubileum kon vieren. Want zonder de inzet van al deze mensen was dit zeker niet gelukt!

En nu, meer dan 30 jaar na dato, is Sepia nog steeds die actieve onderwatersport vereniging en is John ook nog steeds lid. Benoemd tot erelid en woonachtig in Spanje, maar nog steeds veelvuldig te zien aan de badrand van het zwembad in Krimpen. En mocht je toevallig in de buurt van Estartit – Spanje een duikje maken, sta dan niet verbaasd te kijken als John al dan niet met een groep pupillen een duikje maakt.

 

 1984 snorkelaars 1999 duiken in zeeland 2010 training duiken